Saturday, February 20, 2016

ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ အသီးတို႔ရဲ႔အခြံက သင့္ကိုေကာင္းက်ိဳး ျဖစ္ေစတယ္

တစ္ခ်ိဳ႔ ေအာ္ဂင္းနစ္အရြက္နဲ႔အသီးတို႔၌ အခြံခြာလိုက္ျခင္းဟာ သူ႔ထဲမွာပါရွိတဲ့အာဟာရကို ႏႊာပစ္လိုက္တာနဲ႔ တူပါတယ္။ ေအာ္ဂင္းနစ္အတိုင္းစိုက္ပ်ိဳးထားတဲ့ အခ်ိဳ႔အသီးအရြက္မ်ားရဲ႔ အေပၚယံအခြံကိုေတာင္မွ မခြာဘဲ စားႏိုင္ပါတယ္။ ေအာ္ဂင္းနစ္(Organic)ဆိုသည္မွာ သဘာဝမဟုတ္တဲ့ေျမၾသဇာ၊ ပိုးသတ္ေဆး(သို႔)ဓါတုပစၥည္း၊ ေဆးေဟာ္မုန္းေတြမသံုးဘဲ ပတ္ဝန္းက်င္သဘာဝအတိုင္း အလိုအေလ်ာက္ေပါက္ေရာက္ရွင္သန္တဲ့၊ က်န္းမာေစတဲ့ အရာျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီအသီးအရြက္ေတြက ဘာေတြပါလဲ။

အခြံမခြာေသာအသီးအရြက္မ်ားစားျခင္းရဲ႔ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာ ရွိပါတယ္။ တစ္ခုကေတာ့ အေရာင္စံုတဲ့ အသီးနဲ႔အရြက္တို႔ရဲ႔ အခြံေတြမွာ သဘာဝအပင္မ်ား၌ေတြ႔ရတဲ့ ဓါတုျဒပ္ေပါင္း(phytochemicals)အေျမာက္အျမားပါဝင္ပါတယ္။ အဆိုပါအရြက္ေတြရဲ႔အေပၚယံအခြံ၌ ဝမ္းမခ်ဳပ္ေအာင္ အေထာက္အကူေပးတဲ့ မေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္ေသာအမၽွင္ဓါတ္(insoluble fibre) ေကာင္းမြန္စြာပါရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အသီးအရြက္တို႔ရဲ႔အခြံမ်ားကို စားေပးပါ။ 
အံ့ၾသဖြယ္ေကာင္းစြာ အာလူးသီးရဲ႔အခြံ၌ အမၽွင္ဓါတ္၊သံဓါတ္နဲ႔ပိုတက္စီယမ္ဓါတ္ဟာ သူ႔အသားမွာထက္ ပိုမိုပါဝင္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္ အာလူးသီးမွာ အစိမ္းေဖ်ာ့ေရာင္ရွိမွသာ  ကၽြန္ေတာ္တို႔ အခြံကိုမစားပါနဲ႔။ ပန္းသီးအခြံမွာ သၾကားဓါတ္ကို ထိန္းေပးေသာ ၊ ကိုလက္စထေရာကို ေလၽွာ့ခ်ေပးေသာ အစြမ္းထက္တဲ့ antioxidantsလည္းရွိတဲ့ ပက္တင္(pectin)ပါဝင္ပါတယ္။

သခြားသီးကို အခြံပါစားႏိုင္ပါတယ္။ သူ႔မွာ antioxidants၊ fibre နဲ႔ potassiumေတြ ပါရွိပါတယ္။ လူအမ်ားစုမသိေသးတဲ့အခ်က္ကေတာ့ ကီဝီသီး(Kiwi)ခြံကို  စားသံုးႏိုင္တယ္ဆိုတာပါပဲ။ ကီဝီသီးခြံမွာ flavonoids၊antioxidantsနဲ႔ vitamin Cပါဝင္မႈဟာ သူ႔အသားမွာထက္ ပိုပါတယ္။

ခါၾကက္ဥရဲ႔အာဟာရဓါတ္ဟာ သူ႔အေပၚယံအလႊာရဲ႔ေအာက္မွာ ရွိတဲ့အတြက္ အဖ်ားေတြကို ျဖတ္လိုက္ရံုနဲ႔ စားႏိုင္ပါၿပီ။ ဖရံုမ်ိဳးႏြယ္မွာ ထူးထူးျခားျခားမာတဲ့အခြံ ရွိပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ မီးဖုတ္ၿပီးမွ စားႏိုင္ပါတယ္။

ဘယ္အခ်ိန္မွာမွ အသီးအရြက္အခြံေတြစားဖို႔ အဆင္မေျပတာလဲ။
ဌက္ေပ်ာသီးအခြံမွာ မာၿပီးခါးတဲ့အရသာရွိပါတယ္။ သို႔ေသာ္ သူ႔မွာ ပိုတက္စီယမ္၊ မ်က္စိအတြက္ လူတင္(lutein)ဓါတ္နဲ႔ စိတ္အေျခအေနေကာင္းမြန္ေစတဲ့ (tryptophan)ဓါတ္ပါဝင္ပါတယ္။ ကညြတ္ရဲ႔အခြံမွာ သူ႔အသားမွာထက္ အာဟာရဓါတ္တန္ဖိုး(nutritive value) သိပ္မ်ားမ်ားစားစားမရွိပါဘူး။ သူ႔မွာ ပိိန္ရွည္ရွည္ႀကိဳးမၽွင္ပံုစံရွိပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီအခြံမွာ (quercetin)ပါဝင္ေသာ္လည္း အမွန္တကယ္သူ႔အခြံကို စားဖို႔ မျဖစ္ႏိုင္ပါဘူး။ ေရွာက္သံပရာအသီးေတြဟာ ေယဘူယ်အားျဖင့္ မာတယ္၊ ခါးတယ္၊ ေခ်ဖ်က္ဖို႔ ခက္ခဲပါတယ္။ သို႔ေသာ္ ၄င္းတို႔အခြံမွာ vitamin C၊ riboflavin၊ calcium၊ magnesium နဲ႔ potassium အေျမာက္အျမားပါရွိပါတယ္။ သူတို႔ကိုစားႏိုင္တဲ့နည္းလမ္းတစ္ခုကေတာ့ အခြံကိုေသးႏုပ္ေအာင္ စဥ္းၿပီး အသုတ္ေတြထဲမွာ သံုးႏိုင္ပါတယ္။ သို႔မဟုတ္ အခြံစိပ္ေလးေတြကို အေျခာက္ခံကာ သၾကား၊ဆီ(သို႔)ရွာလကာရည္တို႔နဲ႔ ေရာၿပီးစားႏိုင္ပါတယ္။ 
ဒါေၾကာင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔အသီးအႏွံမ်ားကို အခြံခြာၿပီးေတာ့စားစား(သို႔) အခြံမခြာဘဲစားစား အစားအေသာက္ထဲ ညစ္ညမ္းတဲ့အရာမ်ားသယ္ေဆာင္မႈကို ေရွာင္ရွားေစရန္ ေကာင္းမြန္စြာေရနဲ႔ေဆးေၾကာသန္႔စင္ဖို႔ အၿမဲသတိရပါ။ 


(Reference- Veggie and fruit peels good for you ) MIMS


No comments: