Saturday, January 30, 2016

ဘာေၾကာင့္ ေကာ္ဖီကို တစ္ေန႔၅ခြက္အထိပဲ ကန္႔သတ္ေသာက္သင့္ပါသလဲ။

ေနာက္က်ထိေအာင္ေနရမယ္၊ ညဆိုင္းလုပ္ရမယ္ (သို႔) အလုပ္ထဲမွာ ႏိုးႏိုးၾကားၾကားျဖစ္ဖို႔ လိုတဲ့လူမ်ား (ဥပမာ- ဆရာဝန္၊ တစ္ျခားေဆးေလာကမွပညာရွင္မ်ား)ဟာ တက္ၾကြလန္းဆန္းေနေစဖို႔ ပံုမွန္အားျဖင့္ ေကာ္ဖီေသာက္ၾကပါတယ္။ ပံုမွန္ကဖင္းသတ္မွတ္ခ်က္အတြင္း ေသာက္သံုးရန္ လိုအပ္သူမ်ားအတြက္ေတာ့ သတင္းေကာင္းမဟုတ္ပါ။ တစ္ေန႔၅ခြက္အထိ အကန္႔အသတ္ထားသင့္ပါတယ္။  အေကာင္းဆံုးကေတာ့ ၂ခြက္(သို႔)၃ခြက္အထိပါပဲ။

ကဖင္း(Caffeine)ကိုယ္၌က သိပ္မဆိုးလွပါဘူး။ အမွန္တကယ္ ႏိုးၾကားတက္ၾကြေစၿပီး စြမ္းအင္တိုးပြားေစပါတယ္။ဒါေပမဲ့ မ်ားလြန္းရင္ေတာ့ ဆိုးက်ိဳးေတြရွိၿပီး ေသေစႏိုင္ပါတယ္။ ကဖင္းဓါတ္မ်ားစြာပါတဲ့အခ်ိဳရည္ကို ေသာက္ၿပီးေနာက္ ေကာင္းစြာအိပ္မေပ်ာ္ဘဲ အလုပ္ထဲမွာ အမွားမွားအယြင္းယြင္းနဲ႔ စိတ္ဓါတ္ေတြက်ဆင္းလာေၾကာင္း ေတြ႔ရပါတယ္။
overdoseျဖစ္တာ ရွားပါတယ္။ သို႔ေသာ္ ေကာ္ဖီအမ်ားႀကီးေသာက္လို႔ေၾကာင့္သာမက ကဖင္းဓါတ္ျပင္းအားမ်ားစြာရွိတဲ့ အျခားcaffeinated drinksေတြ ေသာက္လို႔ေၾကာင့္လည္း ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ေဆးလံုးပံုစံနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ ေကာ္ဖီမႈန္႔ေတြဆို ေသေလာက္တဲ့အထိ ျပင္းပါတယ္။ ေကာ္ဖီမႈန္႔လက္ဖက္ရည္ဇြန္း၁ဇြန္းဟာ ေကာ္ဖီ၂၈ခြက္နဲ႔ ညီမၽွပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ US Food and Drug Administration (FDA)က ကဖင္းေဆး(caffeine pills)ေသာက္ျခင္းကို သတိေပးထားျခင္းျဖစ္တယ္။ အဆိုပါေဆးတစ္ခ်ိဳ႕ကို ဝိတ္ေလၽွာ့ျခင္းအတြက္ သံုးၾကပါတယ္။



ေသြးထဲကဖင္းဓါတ္ေဘးကင္းတဲ့အဆင့္ထိ ထိန္းသိမ္းထားႏိုင္ဖို႔ တေန႔ကို ၄၀၀မီလီဂရမ္ထိ ကန္႔သတ္စားသံုးေပးႏိုင္ရင္ ပို၍ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ အဲဒါက ပံုမွန္ေကာ္ဖီ၅ခြက္ေသာက္တာနဲ႔ ညီမၽွပါတယ္။ ေကာ္ဖီ၁ခြက္မွာ ကဖင္းဓါတ္ ၈၀မွ၁၀မီလီဂရမ္ၾကား ပါရွိပါတယ္။
ေကာ္ဖီမွာမွ ကဖင္း(Caffeine)ပါတာမဟုတ္ပါ။ အမွန္စင္စစ္ တစ္ျခားအခ်ိဳရည္မွာလည္း ျပင္းအားမ်ားတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းမ်ားလည္းရွိႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သင္Coca Colaကို ပိုၾကိဳက္လၽွင္ ၁၂ဗူး(သို႔) ထို႔ထက္နည္းတဲ့ပမာဏအထိပဲေသာက္ပါ။ ၁ဗူးမွာ ကဖင္း၃၄မီလီဂရမ္ပါဝင္ပါတယ္။ တစ္ျခားကဖင္းဓါတ္မ်ားတဲ့အခ်ိဳရည္မ်ားတြင္ ၁ဗူးမွာ ၇၀မီလီဂရမ္ထိ ပါဝင္တဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ၆ဗူးအထိပဲ အမ်ားဆံုးေသာက္သင့္ပါတယ္။ သံဗူးနဲ႔လာတဲ့ အားျဖည့္အခ်ိဳရည္(Energy drinks)မ်ားတြင္လည္း ကဖင္း၇၀မီလီဂရမ္ပါဝင္ေသာေၾကာင့္ ၅ဗူးအထိပဲ ကန္႔သတ္ထားၿပီး ေသာက္ပါ။
ေကာ္ဖီအလြန္အကၽြံေသာက္လၽွင္ caffeine poisoningျဖစ္ႏ္ုိင္ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္မွ သဘာဝအေလ်ာက္ caffeineေတြ ၿပိဳကြဲတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေကာ္ဖီ(သို႔) ကဖင္းပါတဲ့အရာမ်ားကို စားသံုးၿပီးေနာက္ ေရမ်ားမ်ားေသာက္ေပးျခင္းက အေထာက္အကူအမ်ားႀကီးျဖစ္ေစပါတယ္။ 
ကဖင္းပမာဏ တစ္ဂရမ္ထက္ပိုေသာက္မိရင္ လက္တုန္ျခင္း၊ေခါင္းကိုက္ျခင္း၊ဂနာမၿငိမ္ျဖစ္ျခင္း၊ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းျမန္ျခင္းနဲ႔ ဆီးမၾကာခဏသြားျခင္းတို႔ ျဖစ္ႏိုင္တယ္ဆိုတာ သတိထားပါ။ လူေတြမွာ အသက္အရြယ္၊ က်ား/မ၊ ခႏၶာကိုယ္ထုထည္နဲ႔ တစ္ျခားအခ်က္မ်ားေပၚမူတည္ၿပီး  ကဖင္းတံု႔ျပန္မႈကြဲလြဲသြားတာကို ေလ့လာမႈမ်ားအရ ေတြ႔ရပါတယ္။ တစ္ျခားအေၾကာင္းအရာမ်ားထဲမွ အမ်ိဳးသမီးေတြနဲ႔လူငယ္ေတြမွာ သူတို႔ရဲ႔အရြယ္အစားနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္တည္ေဆာက္မႈေၾကာင့္ ကဖင္းသက္ေရာက္မႈခံႏိုင္ရည္အား ပိုမိုေလ်ာ့နည္းပါတယ္။
ကဖင္းပမာဏဟာလည္း ေသာက္သံုးတဲ့ေကာ္ဖီအမ်ိဳးအစားကိုလိုက္၍ ေျပာင္းလဲသြားတတ္ၾကပါတယ္။ ေယဘူယ်အားျဖင့္ ႏွပ္ထားတဲ့ေကာ္ဖီမ်ား(Brewed coffee) မွာ အသင့္ေသာက္သံုးႏိုင္တဲ့ေကာ္ဖီ  (instant coffee)ေတြထက္ ေသြးထဲရွိ ကဖင္းပမာဏ ပို၍မ်ားပါတယ္။ ပမာဏနည္းနည္းနဲ႔ေသာက္လၽွင္ ကဖင္းက ဦးေႏွာက္ရွိ စိတ္ေက်နပ္မႈနဲ႔ ေပ်ာ္ရႊင္ျခင္းကို ျဖစ္ေစတဲ့ ၾကားခံဓါတုပစၥည္း(neurotransmitter)ျဖစ္တဲ့ ဒိုပါမင္း(dopamine)ပမာဏကို တိုးပြားေစတယ္။ သို႔ေသာ္လည္း အခ်ိန္တိုအတြင္း ေကာ္ဖီမ်ားစြာေသာက္ရင္ေတာ့ ႏွလံုးတလွပ္လွပ္ခုန္ျခင္း(arrhythmia) (သို႔) မူမမွန္ႏွလံုးခုန္ျခင္းတို႔ျဖစ္ကာ ေသႏိုင္တဲ့အထိ အသက္အႏၱရာယ္ရွိႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္  ေကာ္ဖီနဲ႔ ကဖင္းဓါတ္ပါတဲ့အခ်ိဳရည္မ်ားကို ဆင္ျခင္စြာနဲ႔ ေသာက္ၾကပါလို႔။


No comments: