Sunday, November 29, 2015

အသက္အရြယ္အပိုင္းအျခားအလိုက္ က်န္းမာေအာင္ဘယ္လိုစားေသာက္ရမလဲ?

ကၽြန္ေတာ္တို႔ရဲ႔ခႏၶာကိုယ္မွာ လြန္ခဲ့တဲ့၁၀ႏွစ္ကနဲ႔ မတူေတာ့သလို အာဟာရဓါတ္ဆိုင္ရာလိုအပ္ခ်က္မ်ားလည္း မတူညီႏိုင္ေတာ့ေပ။ အသက္၃၀၊၄၀၊၅၀ေက်ာ္နဲ႔အထက္မွာ အေကာင္းဆံုးက်န္းမာေရးအတြက္ ဘယ္လိုစားသံုးရမယ္ဆိုတာ ေအာက္ပါအခ်က္မ်ားကို ၾကည့္ပါ။
အသက္အရြယ္အလိုက္ေကာင္းမြန္စြာစားသံုးပါ။ 
အသက္ႀကီးလာတာနဲ႔အမၽွ ကၽြန္ေတာ္တို႔ရဲ႔ ခႏၶာကိုယ္လည္း လိုက္ေျပာင္းလဲေနပါတယ္။ ေဟာ္မုန္းအတက္အက်ျဖစ္ျခင္း၊ ဇီဝဓါတ္ျပဳ မႈေရြ႔လ်ားျခင္းနဲ႔ ၾကြက္သားတင္းအားေလ်ာ့နည္းလာျခင္းတို႔ ျဖစ္လာမယ္။ ကံေကာင္းေထာက္မစြာ တခ်ိဳ႔ေသာအာဟာရဓါတ္မ်ားဟာ အဆိုပါမညီမၽွတဲ့လိုအပ္ခ်က္မ်ားကို အေထာက္အပံံ့ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ က်န္းမာေအာင္စားသံုးတတ္တဲ့အေလ့အက်င့္က အင္မတန္မွ အံံ့မခန္းအက်ိဳးသက္ေရာက္မႈျပဳ ေစပါတယ္။

ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားနဲ႔သစ္သီးဝလံမ်ားကို သင္စားမယ့္အစားအစာရဲ႔ တဝက္နီးပါးရွိေအာင္ စားပါ။ ၄င္းအစားအစာတို႔မွာ ေရာဂါျဖစ္ေစတဲ့free radicalsမ်ားကို ဟန္႔တားေပးၿပီး အိုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္းကို ေႏွးေကြးေစတဲ့ (antioxidants)ၾကြယ္ဝပါတယ္။ ဥပမာ- အသားအေရအေရာင္ကို ထိန္းသိမ္းေစာင့္ေရွာက္ေပးျခင္း(သို႔) ေသြးလႊတ္ေၾကာပ်က္စီးမႈကို တားဆီးကာကြယ္ေပးျခင္းစတဲ့ အက်ိုးသက္ေရာက္မႈမ်ားကို ေတြ႔ျမင္ႏိုင္ပါတယ္။ ကဲ- ကိုယ္စားမယ့္ ပန္းကန္ထဲ က်န္တာဘာေတြဆက္ျဖည့္ၿပီး စားသံုးရမလဲဆိုတာ ၾကည့္ၾကည့္ၾကရေအာင္။

အသက္၃၀အရြယ္
အသက္၂၀ေက်ာ္လာတဲ့အခါ ဇီဝေခ်ဖ်က္မႈပိုမိုေႏွးေကြးလာၿပီး ကယ္လိုရီမ်ားသိပ္မလိုအပ္ေတာ့ပါ။ မဂၢနီစီယမ္ဓါတ္ၾကြယ္ဝတဲ့အစားအစာမ်ား (chard, soy yogourt and wheat bran)ဟာ ေသြးဖိအားပံုမွန္ျဖစ္ေအာင္ထိန္းသိမ္းရာတြင္ ကူညီေပးျခင္းနဲ႔ ၾကြက္သားနဲ႔အရိုးမ်ားကို ကာကြယ္ေပးျခင္းတို႔ကို ေဆာင္ရြက္ေပးပါတယ္။ ကင္ဆာနဲ႔ႏွလံုးေရာဂါအႏၱရာယ္ျဖစ္ပြားမႈမွ ေလ်ာ့က်ေစဖို႔ အသားစားသံုးမႈကို ကန္႔ကတ္ေလ်ာ့ခ်ပါ။ အသားအစား အပင္မ်ိဳးႏြယ္ပရိုတိန္းဓါတ္ၾကြယ္ဝတဲ့ အခြံမာသီးနဲ႔ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးကို ေရြးခ်ယ္စားသံုးပါ။ ဟင္းႏုႏြယ္၊ ဖရံုေစ့၊ပဲႀကီးေစ့နဲ႔ ၾကက္ဆင္သားတို႔ဟာအမ်ိဳးသမီးမ်ားအတြက္  ဓမၼတာရာသီလာစဥ္အတြင္း ဆံုးရႈံးသြားတဲ့ သံဓါတ္ကို ျပန္လည္ျဖည့္ဆည္းေပးပါတယ္။ 


အသက္၄၀အရြယ္
ခႏၶာကိုယ္က ဘဝရဲ႔ေနာက္ဆံုးအဆင့္အထိ ထိန္းထားရတဲ့အတြက္ အစာေခ်ျခင္းကို ကူညီေစဖို႔၊ ကိုလက္စထေရာေလ်ာ့နည္းေစဖို႔နဲ႔ သၾကားပမာဏထိန္းခ်ဳပ္ဖို႔ အမၽွင္ဓါတ္ပါတဲ့(bran, beans, flax, oats)တို႔ကို ဦးစားေပး စားပါ။တေန႔လၽွင္ အမ်ိဳးသားမ်ားအတြက္ ၃၅-၃၈ဂရမ္ အမၽွင္ပမာဏနဲ႔ အမ်ိဳးသမီးမ်ားအေနနဲ႔ ၂၅ဂရမ္အမၽွင္ပမာဏ စားေပးျခင္းအားျဖင့္ အူသိမ္ထဲမွ အဆိပ္အေတာက္မျဖစ္ႏိုင္ေအာင္ ထိန္းသိမ္းတားဆီးေပးသလို အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။

အမ်ိဳးသားမ်ား၄၀ေက်ာ္လာလို႔ရွိရင္ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေခ်အလားအလာရွိသျဖင့္ heart attacks and strokesအႏၱရာယ္မွ ေရွာင္ရွားေစႏိုင္ဖို႔ ႏွလံုးက်န္းမာေရးဆီျဖစ္တဲ့ သံလြင္ဆီနဲ႔ ငါးမ်ားကိုစားေပးပါ။ အမ်ိဳးသမီးမ်ားအသက္၄၀ေက်ာ္ေနာက္ပိုင္းအရြယ္မွာ ေသြးဆံုးခါနီးျဖစ္တတ္တဲ့ေရာဂါလကၡဏာမျဖစ္ေစဖို႔ အီစထရိုဂ်င္ေဟာ္မုန္းအလားတူျဒပ္ေပါင္းျပည္႔ဝတဲ့ အစားအစာflaxseed, soybeans and yamsတို႔ကို စားသံုးေပးပါ။

အသက္၅၀အရြယ္
သက္လတ္ပိုင္းအရြယ္မွာ အစာအိမ္မွ အက္ဆစ္ထုတ္လုပ္မႈနည္းစျပဳလာကာ အာဟာရဓါတ္စုပ္ယူႏိုင္မႈ ေလ်ာ့က်လာပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အာဟာရဓါတ္သိပ္သည္းဆမ်ားတဲ့အစားအစာမ်ားကို ပိုမိုစားေပးဖို႔ လိုအပ္လာပါတယ္။ ဗီတာမင္ ဘီ၁၂က အာရံုေၾကာနဲ႔ေသြးဆဲလ္မ်ားက်န္းမာေအာင္ ထိန္းသိမ္းေစာင့္ေရွာက္ေပးပါတယ္။ organ meats, shellfish, nutritional yeast and fortified milkမ်ားကို မ်ားမ်ားစားေပးပါ။ နာတာရွည္ေရာဂါေတြျဖစ္တဲ့ ဆီးခ်ိဳ၊ အဆစ္အျမစ္ေရာင္၊ ႏွလံုးနဲ႔ ကိုလက္စထေရာမ်ားတဲ့ေဝဒနာမ်ားအေနနဲ႔ ဘလူးဘယ္ရီ၊ အစိမ္းရင့္အရြက္မ်ားနဲ႔ antioxidant ၾကြယ္ဝတဲ့အစားအစာမ်ားကို စားေပးပါ။


အသက္၆၀ေက်ာ္နဲ႔ ေနာက္ပိုင္း
အသက္၈၀ေရာက္တဲ့အထိ အာရံုေၾကာဆိုင္ရာလမ္းေၾကာင္းမ်ားကို ေကာင္းစြာဖြဲ႔စည္းႏိုင္ေစဖို႔ မွတ္ဥာဏ္အားစြမ္းေဆာင္ရည္ထိန္းသိမ္းဖို႔ အေရးႀကီးပါတယ္။ သံလြင္ဆီ၊ငါး၊flax၊ေထာပတ္သီး၊အခြံမာသီး၊အေစ့မ်ား၊ျမက္စားတဲ့တိရစၦာန္အသားမ်ားနဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ားစသည္တို႔မွာရွိတဲ့ မျပည္႔ဝဆီမ်ားဟာ စိတ္အာရံုခံစားမႈနဲ႔ ဦးေႏွာက္စြမ္းေဆာင္ရည္ကို ျမင့္မားေစႏိုင္သလို ေကာင္းမြန္တဲ့ကိုလက္စထေရာHDLကို တိုးပြားေစၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈကိုေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
အသက္အရြယ္အိုမင္းလာတဲ့အခါ ေနေရာင္ျခည္မွ ကိုယ္ခံအားေထာက္ပံ့တဲ့ ဗီတာမင္ဒီဓါတ္ကို ေကာင္းစြာမစုပ္ယူႏိုင္တဲ့အတြက္ ဗီတာမင္ဒီဓါတ္ၾကြယ္ဝတဲ့အစာမ်ား(ႏြားႏို႔၊ ပဲႏို႔နဲ႔ ဆဲလ္မြန္ငါးမ်ား)ကို ျဖည့္စြက္စားေပးပါ။အထူးသျဖင့္ ေသြးဆံုးၿပီးတဲ့အမ်ိဳးသမီးမ်ားမွာ အရိုးကိ်ဳးလြယ္တဲ့အတြက္ ကယ္လ္စီယမ္မ်ားကို မွန္မွန္မွီဝဲသံုးစြဲပါ။

(Reference- How To Eat Healthy At Every Age by Kristi Green from Reader's Digest, October 2015)


No comments: