Wednesday, September 23, 2015

အက်ိဳ းထူးလွတဲ့ ဖရံုသီး


ဖရံုသီးဟာ ဆဲလ္ေသမ်ားကို ေကာင္းမြန္စြာ ကြာက်သန္႔စင္ေစၿပီး ဆဲလ္အသစ္မ်ား အသစ္ျပန္လည္ေပါက္ဖြားေစကာ အသားအေရကို ေတာက္ပေခ်ာမြတ္ေစတဲ့ ဆဲလ္အင္ဇိုင္းမ်ားနဲ႔ အယ္လ္ဖာဟိုက္ဒရိုစီအက္ဆစ္မ်ား ပါဝင္ပါတယ္။ Vitamins A and Cက  ဆဲလ္ေတြကိုပ်က္စီးေစတဲ့ free-radical ဖ်က္ဆီးျခင္းကို အကူအညီေပးၿပီး ငယ္ရြယ္ႏုပ်ိဳ တဲ့အသားအေရျဖစ္ဖို႔ ကိုလဂ်င္ထုတ္လုပ္ဖို႔လည္း  တိုးပြားေစပါတယ္။ ဖရံုေစ့မွာပါတဲ့ ဇင့္ဓါတ္ဟာ အဆီထုတ္လုပ္မႈကို ေလ်ာ့နည္းေစတဲ့အတြက္ ဝက္ၿခံအတြက္ အထူးေကာင္းမြန္သလို  မရွိမျဖစ္ဖက္တီးအက္ဆစ္(essential fatty acids )မ်ားက ၾကားခံလုပ္ငန္း(barrier function) အေနနဲ႔ ေရဓါတ္မခန္းေျခာက္ေအာင္ ပါဝင္ေဆာင္ရြက္ေပးပါတယ္။ 

ဗူးဖရံုမ်ိဳ းက သင့္ဆံခ်ည္မၽွင္မ်ားအတြက္ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ ေအ၊စီ၊အီး နဲ႔ essential fatty acids မ်ားက ေရာင္ရမ္းျခင္းကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ဆံပင္အစိုဓါတ္ကို မ်ားေစကာ ဦးေရျပားဆဲလ္အသစ္ထုတ္လုပ္တဲ့ျဖစ္စဥ္ကို ထိန္းသိမ္းကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အဆီမ်ားတဲ့ဦးေရရွိသူမ်ားအတြက္ ဝမ္းသာေက်းဇူးတင္စရာေကာင္းတာကေတာ့ ဖရံုေစ့မွာပါတဲ့ဇင့္က အဆီအိတ္ဂလင္း(သို႔) ဦးေရျပားရဲ႔ အဆီထုတ္လုပ္မႈပမာဏကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးျခင္းပဲျဖစ္ပါတယ္။ 

ဖရုံေစ့အစြမ္းကိုသိၿပီမို႔ ဖရုံသီးကို ခ်က္စားစား(သို႔) ဖရံုေစ့ေလးေတြပဲစားစား အသားအေရလွပေစတဲ့အျပင္ ဦးေရျပားက်န္းမာေရးအတြက္လည္း ေကာင္းေစတာမို႔ မွီဝဲစားသံုးၾကပါစို႔လား။ 


No comments: