Wednesday, May 2, 2018

ၾကယ္ပဲရဲ႔စြမ္းပကား

ပရိုတိန္းနဲ႔ အိုမီဂါ၃ဖက္တီးအက္ဆစ္ၾကြယ္ဝတဲ့ ႀကီးမားၿပီး စားသံုးႏိုင္ေသာအေစ့မ်ိဳးထုတ္ေပးတဲ့ အပင္ကေတာ့ Plukenetia volubilisမ်ိဳးရင္းျဖစ္တဲ့ ၾကယ္ပဲေခၚSacha Inchiပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ပီရူးႏိုင္ငံစိုက္Sacha inchiကို Sacha peanut၊ Jungle peanut(သို႔မဟုတ္) Inca peanutလို႔ အမ်ိဳးမ်ိဳး ေခၚေဝၚၾကပါတယ္။ အာဟာရဓါတ္မ်ားတဲ့အဆိုပါအေစ့ကို မၾကာခဏ ေလွာ္စားၾကသလို၊ ပရိုတိန္းအမႈန္႔(Protein powder)နဲ႔ ေကာက္ႏွံcerealsအသြင္(သို႔) ဟင္းခ်က္ဆီ(cooking oil)နဲ႔ ျဖည့္စြက္စာ(Supplement) အသြင္ျဖင့္ ေစ်းကြက္ထဲမွာ အလြယ္တကူရွာေဖြေတြ႔ရွိႏိုင္ပါတယ္။
လူေတြဘာေၾကာင့္ ျကယ္ပဲသံုးစြဲရသလဲဆိုေတာ့ အေစ့အဆံအရသာမ်ိဳးရွိၿပီး သေရစာ(snack)အျဖစ္ စားႏိုင္သလို ဟင္းမ်ိဳးစံုမွာ ထည့္သံုးႏိုင္ပါတယ္။ ပရိုတိန္းနဲ႔ အိုမီဂါ၃ဖက္တီးအက္ဆစ္ပမာဏမ်ားစြာၾကြယ္ဝတဲ့အတြက္ သက္သက္လြတ္စားသူမ်ား မၾကာခဏမွီဝဲစားသံုးၾကပါတယ္။

"Superfood"လို႔ေစ်းကြက္ထဲမွာ တင္စားေခၚၾကတဲ့ ၾကယ္ပဲမွာ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာရွိပါတယ္။ ဝမ္းဗိုက္က အဆီမ်ားေလ့်ာက်ေစမႈကို ကူညီေပးၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလၽွာ့ခ်(weight loss)မႈကို တိုးျမွင့္ေပးပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ စိတ္က်ျခင္း (depression)ကို တြန္းလွန္တိုက္ထုတ္ကာ ကိုလက္စထေရာပမာဏ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ႏွလံုးေရာဂါကို တားဆီးေပးၿပီး ဆီးခ်ိဳေရာဂါထိန္းခ်ဳပ္မႈကို အေထာက္အကူျဖစ္ေစပါတယ္။

အေရျပားနဲ႔ ဆံေကသာေပၚလိမ္းဖို႔ မ်က္ႏွာလိမ္းဆီ၊ မ်က္ႏွာလိမ္းခရမ္ (သို႔) ဦးေရလိမ္းဆီအျဖစ္ ၾကယ္ပဲဆီကို သံုးစြဲၾကပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ၾကယ္ပဲဆီကို ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ဝမ္းပ်က္၊ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးျခင္းနဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းေဝဒနာ၊ မ်က္စိအာရံုနဲ႔မွတ္ဥာဏ္ဖြံံံ႔ၿဖိဳးမႈ တိုးပြားေစပါတယ္။ ၾကယ္ပဲရြက္ကို ေရေႏြးၾကမ္းလို ခတ္ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ဝိတ္က်ေၾကာင္း လက္ေတြ႔ေသာက္သံုးသူမွတစ္ဆင့္ ၾကားသိရပါတယ္။ အစာမ်ိဳရခက္တဲ့ေဝဒနာရွင္တစ္ေယာက္က ၾကယ္ပဲဆီကို ပထမဆံုးအႀကိမ္ စတင္စမ္းေသာက္ၾကည္႔ရာမွ အစာမ်ားကို ေလၽွာေလၽွာရွဴ ရွဴ မ်ိုဳခ်ႏိုင္ေၾကာင္း ဝမ္းသာအားရျဖစ္ကာ ၾကယ္ပဲဆီကို ေန႔စဥ္မွီဝဲစားသံုးပါေတာ့ေၾကာင္း လာဝယ္တိုင္းေျပာျဖစ္ပါတယ္။

အခုအခါမွာ ၾကယ္ပဲအစြမ္းကို လူသိမ်ားလာၿပီး က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ ေနရာအႏွံ႔အျပားမွာလည္း ဝယ္ယူရရွိႏိုင္ပါၿပီ။ေယဘူယ်အားျဖင့္ ၾကယ္ပဲဟာ လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားနဲ႔တည္႔ၿပီး အစားအစာတစ္ခုအျဖစ္ အနည္းအက်ဥ္းပမာဏ စားသံုးေပးပါက ေဘးကင္းၿပီး ပံုမွန္(သို႔) ျဖည့္စြက္စာအျဖစ္ ေရရွည္သံုးစြဲေပးပါက အက်ိဳးအာနိသင္သက္ေရာက္မႈလဲ ရွိေစပါတယ္။

သို႔ေသာ္ ဓါတ္မတည့္ျခင္းေတာ့ ရွိေကာင္းရွိႏိုင္ပါမယ္။ ဥပမာ- မူးေဝျခင္းနဲ႔ ေကာင္းမြန္တဲ့ကိုလက္စထေရာ(HDL cholesterol)ကို ပိုမိုမ်ားေစပါတယ္။ အကယ္၍ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႔ Serotoninပမာဏ တိုးျမွင့္ေနပါက စိတ္မက်ေဆး (antidepressants)ကဲ့သို႔ ျဖည့္စြက္စာ(သို႔) ေဆးဝါးမ်ားနဲ႔ အျပန္အလွန္ဓါတ္ျပဳႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စိတ္က်ေဝဒနာရွင္မ်ားအေနနဲ႔ (antidepressants)ေဆးေသာက္ထားရင္ ၾကယ္ပဲနဲ႔အတူ မသံုးစြဲဖို႔ လိုအပ္ပါက ဆရာဝန္နဲ႔ တိုင္ပင္ေဆြးေႏြးပါ။ ဒါ့အျပင္ serotoninကို တိုးပြားေစၿပီး ျပင္းထန္တဲ့ အေျခအေနမွသာ Serotonin Syndromeျဖစ္ႏိုင္ေခ်ရွိပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အလြန္ရွားပါးပါတယ္။

မည္သည့္ေရာဂါအေျခအေနအတြက္မဆို ကုသမႈတစ္ရပ္အျဖစ္ ၾကယ္ပဲကို မ်ားမၾကာမီမွာ ညြွန္းက်ေတာ့မွာျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ဟန္ခ်က္ညီတဲ့အစားအစာ(Balanced diet)ရဲ႔ တစ္စိတ္တစ္ေဒသအျဖစ္ ၾကယ္ပဲဆီ(သို႔) အေစ့ကို စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးအလံုးစံုကို ထိေရာက္ကာကြယ္မႈေပးႏိုင္ပါတယ္။



No comments: