Tuesday, October 17, 2017

ၾကယ္ပဲရဲ႔ အံံ့ဖြယ္အက်ိဳး၁၀ပါး


Sacha inchiလို႔ေခၚတဲ့ ၾကယ္ပဲ✪မွာ အသားအေရေကာင္းမြန္မႈ၊ ေသြးဖိအားထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္မႈ၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့ခ်ႏိုင္မႈနဲ႔ အျခားေသာအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာရွိမႈတို႔ေၾကာင့္ အျခားေသာအေစ့၊အခြံမာသီးတို႔ထက္ တမူထူးျခားလို႔ေနပါတယ္။

ၾကယ္ပဲပင္ဟာ တႏွစ္ပတ္လံုးစိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ေသာ အပင္မ်ဳိဳးျဖစ္ၿပီး ေတာင္အေမရိကတိုက္မွာ အေျခစိုက္ကာ Inca Peanut နဲ႔ Mountain peanut ဆိုၿပီး နာမည္အမ်ိဳးမ်ိဳးမွည့္ေခၚၾကပါတယ္။ သိပၸံမ်ဳးိရင္းနာမည္က Plukenetia Volubilisျဖစ္ပါတယ္။ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာကတည္းက ေတာင္အေမရိကရွိ ေဒသခံျပည္သူေတြက စိုက္ပ်ိဳးေလ့ရွိၾကၿပီး အေစ့ကိုသာ အျခားတိုင္းျပည္မ်ားသို႔ စတင္တင္ပို႔ေလ့ရွိပါတယ္။ ထို႔ေနာက္ အေရွ႔ေတာင္အာရွမွာ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔စိုက္ပ်ိဳးလာၾကကာ ထိုင္းႏိုင္ငံမွာ အဓိကက်တဲ့သေရစာတစ္မ်ိဳး ျဖစ္လာပါတယ္။
၄င္းရဲ႔အသီးမွာ ေသးငယ္ၿပီး ၾကယ္ပံုသဏၰာန္ရွိကာ အေစ့ဆံ၄ခုမွ၇ခုအထိ ပါဝင္ပါတယ္။ မွည့္လာတဲ့အခါမွာ အစိမ္းေရာင္ျဖစ္သြားပါတယ္။ သို႔ေသာ္ အေျခာက္လွန္းေပးရပါမယ္။ ဒါမွသာ စားသံုးလို႔မရႏိုင္တဲ့ အသီးထဲက ေပ်ာ႔ဖတ္ေတြ ေျခာက္ေသြ႔သြားကာ အေစ့ကို အလြယ္တကူဖယ္ၿပီး စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။ အသီးရဲ႔အေစ့ဆံတစ္ခုဆီမွာ အေစ့တစ္ေစ့စီရွိၿပီး အေစ့ဆံအတြင္းမွာ အရသာေရာ အသံုးျပဳႏိုင္ပံုေရာ almondsနဲ႔ ေတာ္ေတာ္ေလး ဆင္တူပါတယ္။ အေစ့အစိမ္းကို စားလို႔မရပါဘူး။ သို႔ေသာ္ အေစ့ေလွာ္ၿပီးတဲ့အခါမွာ အရသာရွိၿပီး အာဟာရဓါတ္မ်ားစြာအထဲမွာပါဝင္ေသာေၾကာင့္ အံ႔မခန္းတဲ့က်န္းမာတဲ့သေရစာတစ္မ်ိဳး ျဖစ္လာပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၾကယ္ပဲေစ့ကို တစ္ခ်ိဳ႔သဘာဝကုထံုးမွာ ေနာက္ဆံုးေပၚ“superfood”ဟု က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔တင္စားေခၚေဝၚလာၾကပါတယ္။  ၄င္းအေစ့မွရရွိလာတဲ့အဆီကို ေနာက္ပိုင္းမွာ antioxidantနဲ႔ active organic compoundsေတြအတြက္ အမ်ားအျပားရွာေဖြေတြရရွိလာၾကပါတယ္။

ၾကယ္ပဲေစ့မွာ monounsaturated နဲ႔ polyunsaturated fatsအပါအဝင္ ပရိုတိန္း၊ ဗီတာမင္အီး၊ အမၽွင္ဓါတ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ကယ္စီယမ္၊ မဂၢနီစီယမ္၊ ဗီတာမင္ေအနဲ႔ အျခားေသာantioxidantsအမ်ိဳးမ်ိဳးစတဲ့ အာဟာရဓါတ္မ်ားစြာျဖင့္ ဖြဲ႔စည္းေပါင္းစပ္ထားပါတယ္။ အၾကမ္းဖ်င္းအားျဖင့္ တစ္ေအာင္စမွာ ၁၇၀ကယ္လိုရီေလာက္ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အနည္းငယ္စားရံုနဲ႔ က်န္းမာတဲ့အက်ိဳးထူးကို ေက်နပ္စြာ အလံုအေလာက္ရရွိေစႏိုင္ပါတယ္။ 
ၾကယ္ပဲရဲ႔ က်န္းမာေရးအက်ိဳးထူး
ၾကယ္ပဲမွာ အစာေခ်လြယ္ျခင္း၊ ကိုယ္ေလးခ်ိန္ေလ်ာ႔က်ျခင္း၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ျခင္း၊ ထိုးထြင္းအသိဥာဏ္ကို လႈံ႔ေဆာ္ေပးျခင္းနဲ႔ ေရာင္ရမ္းနာကို ေလ်ာ႔က်ေစျခင္းအစရွိတဲ့ အားရေက်နပ္ဖြယ္ အက်ိဳးထူးအခ်ိဳ႔  ပါဝင္ပါတယ္။ 
အသားအေရထိန္းသိမ္းမႈ(Skin care)
omega-3 နဲ႔ omega-6 fatty acidsပမာဏမ်ားစြာအျပင္ antioxidantsမ်ိဳးစံုပါဝင္ေသာေၾကာင့္ အရသာရွိလွတဲ့ၾကယ္ပဲေစ့ဟာ သင့္အသားအေရထိန္းသိမ္းမႈနည္းစနစ္ထဲမွာ အေကာင္းမြန္ဆံုးျဖည့္စြက္စာျဖစ္လာႏိုင္ပါတယ္။ အသားအေရသြင္ျပင္လကၡဏာတိုးတက္ေစရန္ အေထာက္အကူျပဳေစႏိုင္သလို အေရးအေၾကာင္း၊ အသက္အရြယ္ႀကီးရင့္လာရင္ ထြက္ေပၚလာတဲ့အစက္အေျပာက္မ်ားနဲ႔ အမာရြတ္အမွတ္ေတြကို ေလ်ာ႔ပါးေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ နီရဲျဖဴကြက္တဲ့နာတာရွည္အေရျပားေရာဂါ(psoriasis)နဲ႔ ႏွင္းခူနာ(eczema)ကို တားဆီးကာကြယ္ႏိုင္တဲ့ အေရာင္က်ဂုဏ္သတၱိလည္း ရွိပါတယ္။ 

ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့က်ျခင္း(Weight Loss)
ၾကယ္ပဲေစ့မွာ ထူးျခားတဲ့ကယ္လိုရီပမာဏရွိေသာ္လည္း အမၽွင္ဓါတ္(dietary fiber)ေျမာက္ျမားစြာရွိပါတယ္။ ၄င္းအေစ့ရဲ႔လက္တစ္ဆုပ္စာပမာဏဟာ သင့္ရဲ႔အစာစားခ်င္စိတ္ကို ေရာင့္ရဲေစႏိုင္ၿပီး အစားအလြန္အကၽြံစားျခင္းနဲ႔ အစာစားခ်ိန္အတြင္း သေရစာစားျခင္းကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အျခားေသာမရွိမျဖစ္အာဟာရအေျမာက္အျမားကို ျဖည့္စြမ္းေပးႏိုင္သလို သင့္ရဲ႔ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလၽွာ့ခ်အားထုတ္မႈကို အဓိကျမင့္တင္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ 
ဆံသားေစာင့္ေရွာက္မႈ(Hair Care)
လူအမ်ားနားမလည္သေဘာမေပါက္တာက သင့္ေလ်ာ္တဲ့ဆံသားက်န္းမာေရးအတြက္ က်န္းမာတဲ့အဆီပမာဏအခ်ိဳ႔ လိုအပ္တာပဲျဖစ္ပါတယ္။ ၾကယ္ပဲက ဆံသားရွိအစိုဓါတ္ပိတ္ဆို႔မႈကို ကာကြယ္ေပးေသာေၾကာင့္ ဆံသားေျခာက္ေသြ႔မႈနဲ႔ ဆံသားအဖ်ားႏွစ္ခြျဖစ္ျခင္းကို တားဆီးေပးပါတယ္။ ဆံပင္သန္စြမ္းမႈနဲ႔ ျပဳျပင္ထိန္းသိမ္းမႈကို လႈံ႔ေဆာ္ေပးႏိုင္သလို ေဘာက္ကဲ့သို႔ ဦးေရျပားေပၚရွိ ေရာင္ရမ္းနာေတာင္မွ ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။ 

ေသြးဖိအားေလ်ာ့က်ျခင္း(Lowers Blood Pressure)
ၾကယ္ပဲေစ့လက္တစ္ဆုပ္စာပမာဏတိုင္းမွာ ပိုတက္ဆီယမ္ပမာဏသိသိသာသာပါဝင္ေသာေၾကာင့္ သင္ေသြးတိုးေရာဂါေဝဒနာခံစားေနလၽွင္ သင့္ရဲ႔ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ႔က်ေစပါတယ္။ ပိုတက္ဆီယမ္ဟာ ေသြးလႊတ္ေၾကာမ်ားနဲ႔ ေသြးေၾကာေပၚရွိတင္းအားကို ေလ်ာ႔က်ရာမွာ ကူညီေပးႏိုင္ေသာအရာ(vasodilator)တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ အျပန္အလွန္အေနနဲ႔ ေသြးလႊတ္ေၾကာနံရံထူကာ အဆီမ်ားပိတ္ဆို႔ျခင္း(atherosclerosis)၊ႏွလံုးတိုက္ခိုက္မႈ (heart attacks)၊ ေလျဖတ္ျခင္း(strokes)နဲ႔ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာေရာဂါ(coronary heart disease)အႏၱရာယ္မ်ားကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။ 

အစာေခ်ဖ်က္မႈေကာင္းမြန္ျခင္း(Improves Digestion)
Dietary fiberဟာ သာမန္အစာေခ်ဖ်က္မႈျဖစ္စဥ္မွာ အဓိကျဒပ္စင္ျဖစ္ပါတယ္။ ၾကယ္ပဲေစ့မွာDietary fiberပမာဏမ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ အဆိုပါအမၽွင္ဓါတ္ဟာ ဝမ္းမ်ားမ်ားသြားေစၿပီး ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ေလပြျခင္း၊ ဗိုက္ေအာင့္ျခင္းနဲ႔ ဝမ္းေလၽွာျခင္းကို တားဆီးေပးပါတယ္။ ဝမ္းမမွန္မႈေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ အူမႀကီးကင္ဆာနဲ႔လိပ္ေခါင္းေရာဂါအႏၱရာယ္ကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ 

ဆီးခ်ိဳေရာဂါကာကြယ္ေပးျခင္း(Prevents Diabetes)
Omega-3 fatty acidsဟာ  ခႏၶာကိုယ္ထဲသို႔ ထုတ္လႊတ္မဲ့ အင္ဆူလင္နဲ႔ သၾကားဓါတ္ပမာဏကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္မဲ့ dietary fiberနဲ႔ တြဲဖက္ကာ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ေသြးထဲသၾကားဓါတ္ပမာဏေလ်ာ့က်ျခင္းနဲ႔ ခ်ိတ္ဆက္ေပးပါတယ္။ ၾကယ္ပဲေစ့မွာရွိတဲ့အဆိုပါအရာ၂ခုဟာ အႏၱရာယ္အျမင့္မားဆံုးက်ေရာက္ေနတဲ့ ဆီးခ်ိဳေဝဒနာေတြကို အတူတကြကာကြယ္တားဆီးေပးပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါသတ္မွတ္ေပးထားၿပီးျဖစ္တဲ့ေဝဒနာရွင္ေတြအတြက္ ေသြးထဲသၾကားဓါတ္အထြတ္အထိပ္တက္ျခင္းနဲ႔ ေလ်ာ့က်ျခင္းအႏၱရာယ္ကို ေလ်ာ့ပါးေစႏိုင္ပါတယ္။ 
မေကာင္းတဲ့ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ႔က်ေစျခင္း(Lowers LDL Cholesterol)
ခႏၶာကိုယ္ထဲကို ေကာင္းမြန္ေသာအဆီမ်ားျဖည့္ဆည္းျခင္းဟာ ေသြးလႊတ္ေၾကာထဲ အဆီစုပံုျခင္းနဲ႔  ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာေရာဂါကို ျဖစ္ေစတဲ့  LDL Cholesterolပမာဏကို ေလ်ာ႔က်ေစႏိုင္တဲ့ အျမန္ဆံုးနည္းလမ္းျဖစ္ပါတယ္။

ထိုးထြင္းအသိဥာဏ္ကစဥ့္ကလ်ားျဖစ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးျခင္း(Prevents Cognitive Disorders)
အထူးသျဖင့္ free radicalsထုတ္လုပ္မႈနဲ႔ antioxidantခုခံမႈအၾကားမညီမၽွမႈ (oxidative stress)က်ေရာက္လာတဲ့အခါ ေရာင္ရမ္းျခင္း(Inflammation)ဟာ မွတ္ဥာဏ္ကစဥ္႔ကလ်ားျဖစ္ျခင္းရဲ႔ အဓိကအေၾကာင္းရင္းျဖစ္ပါတယ္။ အဆိုပါေရာင္ရမ္းပ်က္စီးျခင္းဟာ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါကဲ့သို႔ အာရံုေၾကာစနစ္ပ်က္စီးျခင္းေရာဂါမ်ား ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။ အိုမီဂါ၃ဖက္တီးအက္ဆစ္ပမာဏျမွင့္တင္ေပးျခင္းျဖင့္ အဆိုပါအေျခအေနမ်ားကို ဆန္႔က်င္ခုခံကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ 

အိပ္ေရးဝဝျဖစ္ေစျခင္း(Improves Sleep Quality)
ၾကယ္ပဲမွာရွိတဲ့ သတိမမူမိတဲ့အာဟာရဓါတ္ထဲမွ တစ္ခုမွာ ခံစားမႈေကာင္းမြန္တဲ့ေဟာ္မုန္းျဖစ္ေသာ “feel good” hormone- Serotoninလႊတ္ေပးရန္ ျမန္ဆန္ေစေသာ အေရးပါတဲ့အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္တစ္မ်ိဳး tryptophanပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ၾကယ္ပဲရွိ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔တြဲဖက္ကာ အိပ္စက္ျခင္းပံုမမွန္ျခင္းနဲ႔ အိပ္မေပ်ာ္ျခင္းေဝဒနာသည္ေတြအတြက္ အထူးလန္းဆန္းအပန္းေျဖေစပါတယ္။ 

မ်က္စိေစာင့္ေရွာက္မႈ(Eye Care)

ဗီတာမင္ေအနဲ႔ ဘီတာကယ္ရိုတင္း(beta-carotene)မ်ားစြာပါဝင္ေသာေၾကာင့္  အသက္ႀကီးလာတာနဲ႔အမၽွ မ်က္စိအတြင္းတိမ္စတင္ျခင္း(onset of cataracts )ကို ေႏွးေကြးေစျခင္းနဲ႔ အျမင္လႊာပ်က္စီးယိုယြင္းျခင္း(macular degeneration)ကို ကာကြယ္ေပးျခင္းျဖင့္ ၾကယ္ပဲေစ့ဟာ အျမင္အာရံု တိုးပြားေအာင္ အေထာက္အကူေပးပါတယ္။

အဆိုပါsuperfoodအသစ္မွာ က်န္းမာေရးအက်ိဳးထူးမ်ားစြာရွိသလို မူးေဝျခင္း(nausea)နဲ႔ စိတ္ေျပာင္းလဲျမန္ျခင္း(mood swings) စတဲ့ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးအခ်ိဳ႔ကိုလည္း သတိရွိဖို႔လိုပါတယ္။ 

လူအခ်ိဳ႔မွာ ၾကယ္ပဲစားျခင္းရဲ႔ရလဒ္အျဖစ္ မူးေဝျခင္းနဲ႔ အစာအိမ္နဲ႔အူလမ္းေၾကာင္းေဝဒနာၾကံဳေတြ႔ရပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အဲလိုျဖစ္ရျခင္းမွာ သူတို႔ေတြဟာ အေစ့ေတြကို အမ်ားႀကီးစားလို႔ေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။ အေစ့မွာပါတဲ့အာဟာရသိပ္သည္းဆေၾကာင့္  သူတို႔ရဲ႔အက်ိဳးထူးအတြက္အာနိသင္ရဖို႔ အေစ့ဆံအနည္းငယ္ပမာဏကိုသာ စားသံုးဖို႔လိုပါမယ္။ ဥပမာ- မနက္၃ဆံ၊ ညေန၃ဆံစားပါ။ 


ၾကယ္ပဲရဲ႔စိတ္ေနသေဘာထားေျပာင္းလဲသက္ေရာက္မႈဟာ ထင္ရွားေက်ာ္ၾကားလူသိမ်ားပါတယ္။ အဓိကအေၾကာင္းရင္းက သင့္ခႏၶာကိုယ္ထဲမွ ဓါတုပစၥည္းအခ်ိဳ႔(key neurotransmitters)အေပၚ ၄င္းတို႔ရဲ႔သက္ေရာက္မႈေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္။ ၄င္းဟာ ဆရာဝန္ညႊန္ၾကားေသာအျခားေဆးဝါးမ်ားနဲ႔အတူ ဝင္ေရာက္စြက္ဖက္ကာ စိတ္အာရံုေထြျပားမႈေတြ ျဖစ္ေကာင္းျဖစ္ႏိုင္ပါမယ္။ အကယ္၍ အလြန္အမင္းစိတ္ေျပာင္းလဲျမန္ဆန္ေထြျပားမႈျဖစ္ေပၚလာပါက ၾကယ္ပဲေစ့စားသံုးျခင္းကို ခ်က္ခ်င္းရပ္ပစ္လိုက္ပါ။ 

ဒါေၾကာင့္ ဘယ္အရာမဆို တန္ေဆးလြန္ေဘးပါ။ ဒါေပမဲ့ စာေရးသူက လုပ္ေဖာ္ကိုင္ဖက္စင္ကာပူမိတ္ေဆြေတြကို ျပည္ေတာ္ျပန္လက္ေဆာင္အျဖစ္ ၾကယ္ပဲေစ့ဘူးေသးတစ္ဗူးဆီလက္ေဆာင္ေပးေသာအခါ တခ်ဳိ႔က  ပဲႀကီးေလွာ္လိုၾကိဳက္လို႔ တစ္ဘူးလံုးကို တစ္ထိုင္တည္း စားလိုက္ပါတယ္။ ဘယ္လိုမွ မခံစားရပါဘူးတဲ့။
★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
ကိုးကားခ်က္(10 Surprising Benefits Of Sacha Inchi-OrganicFacts)

No comments: