Saturday, August 20, 2011

ရုပ္ရင့္ေစႏိုင္တဲ့ အစားအစာ၇မ်ိဳး

 အျမဳွပ္တစီစီထေနတဲ့ အခ်ိဳရည္ကို ေသာက္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ ေသခ်ာျပန္စဥ္းစားပါ။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ ကာဗြန္ဓါတ္ျဖည့္ထားတဲ့ အခ်ိဳရည္ဟာ ဗိုက္ပူေစတယ္၊ မ်က္ႏွာအေရးအေၾကာင္းျဖစ္ေစၿပီး လူကိုရုပ္ရင့္ေစႏိုင္တယ္လို႔ အာဟာရေဗဒပညာရွင္မ်ားက ဆိုပါတယ္။ မုန္႔ညက္ျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားတဲ့မုန္႔၊ အာလူးေခ်ာင္း၊ ဝက္အူေခ်ာင္း၊ ေကာ္ဖီ၊ နီရဲတဲ့အသား၊ ဆန္ျဖဴနဲ႔ ေပါင္မုန္႔ျဖဴ တို႔လည္း အရြယ္ရင့္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အဆီ(သို႔)သၾကားမ်ားစြာပါဝင္သျဖင့္ က်န္းမာေရးထိခိုက္ေစပါတယ္။

ကာဗြန္ဓါတ္သြင္းထားတဲ့ အခ်ိဳရည္
အာဟာရမျဖစ္ေစသလို ကယ္လိုရီလည္း မရွိပါ။ သၾကားမ်ားစြာပါသျဖင့္ လူကိုဝေစႏိုင္ၿပီး ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ိဳ၊ ႏွလံုးေရာဂါတို႔ျဖစ္ဖို႔ အလားအလာမ်ားေစပါတယ္။ တေန႔ကို အခ်ဳိရည္သံဗူး၁ဗူးေသာက္လွ်င္ ၁ႏွစ္ဆိုရင္ ၁ကီလိုမွ ၇ကီလိုအထိ ဝိတ္တက္ေစပါတယ္။

ဝက္အူေခ်ာင္း
လတ္တေလာဥေရာပပညာရွင္တေယာက္ရဲ႔ ေလ့လာသံုးသပ္ခ်က္အရ ဝက္အူေခ်ာင္း၊ ၾကက္ဥေခ်ာင္းစသည္တို႔ဟာ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေခ်မ်ားေၾကာင္း၊  တာရွည္ခံပစၥည္းႏိုက္ထရိုက္ထည့္သြင္းထားသျဖင့္  ၄င္းတို႔မွာ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ (N-nitroso compounds) အသြင္ေျပာင္းလဲသြားေၾကာင္း သိရပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ အဆီမ်ားတဲ့အသားမ်ားျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားၿပီး ဓာတုပစၥည္းမ်ားနဲ႔ အျခားျဖည့္စြက္ပစၥည္းေပါင္းစပ္ထားေသာေၾကာင့္ အသည္းဟာ ၄င္းတို႔ရဲ႔ အဆိပ္အေတာက္ကို ဖယ္ရွားပစ္ဖို႔ အလုပ္မ်ားစြာလုပ္ရပါတယ္။ အသက္ႀကီးလာတာနဲ႔အမွ် ကြ်ႏု္ပ္တို႔ရဲ့ အဂါႍအစိတ္အပိုင္းမ်ားဟာ ေကာင္းမြန္စြာအလုပ္မလုပ္ႏိုင္ေတာ့ေပ။

ေကာ္ဖီ
ကာဖင္းဓါတ္ဟာ စိတ္ဖိစီးမႈေဟာ္မုန္း (Stress hormones)ကို ျမင့္တက္ေစၿပီး ေကာ္ဖီေသာက္ၿပီးေနာက္ နာရီေပါင္းမ်ားစြာၾကာေအာင္ ပံုမွန္မဟုတ္ဘဲ ျမင့္မားေနပါတယ္။ အရြယ္မတိုင္မီ အိုမင္းရင့္ေရာ္ေစတဲ့ႀကီးမားတဲ့အခ်က္က ေကာ္တီေဆာ (Cortisol)လို႔ေခၚတဲ့ အစြမ္းထက္စိတ္ဖိစီးမႈေဟာ္မုန္းပဲ ျဖစ္တယ္။ ေကာ္တီေဆာပမာဏမ်ားရင္ ၾကြက္သားမ်ား အားနည္းလာပါတယ္။ ထို႔အတူ ကာဖင္းဓါတ္မ်ားရင္လည္း ေရဓါတ္ဆံုးရႈံးေစပါတယ္။

အာလူးေခ်ာင္းေႀကာ္
အပူခ်ိန္ျပင္းျပင္းနဲ႔ ေႀကာ္ထားတဲ့အတြက္ အဆီပါတဲ့(Trans-fat) အသြင္ ေျပာင္းလဲသြားပါတယ္။(Trans-fat)မ်ားတဲ့ အစာမ်ားမ်ားစားရင္ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ (Palm oil)ဆီကို သံုးရင္ေတာ့  (Trans-fat)အျဖစ္ မေျပာင္းေစႏိုင္ပါဘူး။


သၾကားဓါတ္မ်ားတဲ့ မုန္႔ညက္မုန္႔  
သၾကားမ်ားတဲ့အတြက္ လူကိုဝေစႏိုင္တယ္။ အဆိုးဆံုးကေတာ့ (Trans-fat)ပါတဲ့ hydrogenated oilsနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားသျဖင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ေ စႏိုင္ပါတယ္။ 
၄င္းဟာ ေသြးထဲရွိ ေကာင္းမြန္တဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို မ်ားေစပါတယ္။ သၾကားနဲ႔(Trans-fat)ေပါင္းစပ္ထားသျဖင့္ အသည္းနဲ႔ ပန္ကရိယက ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ  ( Free radicals)နဲ႔ အလုပ္မ်ားစြာလုပ္ရပါတယ္။ ( Free radicals)ေတြကို တိုက္ထုတ္ဖို႔ Antioxidantsေတြ လိုအပ္ပါတယ္။ အကယ္၍ ( Free radicals)ေတြကို တိုက္ထုတ္ဖို႔ anti-ageing foodsကို အလံုအေလာက္မစားႏိုင္ပါက အရြယ္မတင္ဘဲ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေခ်မ်ားပါတယ္။


နီရဲတဲ့အသား
၄င္း၌ တစ္ရွဴးျပဳျပင္ထိန္းခ်ဳပ္ဖို႔ အေရးပါတဲ့ ပရိုတိန္းပါဝင္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္ တိရစၦာန္မ်ားရဲ႔ ပရိုတိန္းဓါတ္ မ်ားလြန္းပါက အရိုးမွ ကယ္လစီယမ္ကို ဆံုးရံႈးေစၿပီး အရိုးပြေရာဂါျဖစ္လြယ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ သက္လတ္ပိုင္းအရြယ္မ်ား ပရိုတိန္းမ်ားမ်ားစားပါက အဆစ္အျမစ္မ်ား ေရာင္ရမ္းႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာသိရွိရပါတယ္။

ဆန္ျဖဴနဲ႔ေပါင္မုန္႔ျဖဴ  

၄င္းတို႔၌(Fibre)ေခၚ အမွ်င္ဓါတ္မပါသျဖင့္ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္မ်ားလ်င္ျမန္စြာ ၿပိဳကြဲၿပီး ဂလူးကို႔စ္အျဖစ္ ေသြးထဲအလ်င္အျမန္ ေရာက္ရွိကာ ေသြးထဲ သၾကားပမာဏ တဟုန္ထိုး ျမင့္မားေစပါတယ္။ ထိုအခါ အရြယ္ရင့္ေစတဲ့ ဆဲလ္ေျပာင္းလဲမႈမ်ား အရွိန္ျမင့္တက္လာၿပီး နာတာရွည္ေရာဂါေဝဒနာမ်ားျဖစ္တဲ့ ဆီးခ်ိဳ၊ သည္းေျခ၊ ႏွလံုး၊ အယ္ဇိုင္းမား(ေခၚ)မွတ္ဥာဏ္ခ်ိဳ႔ယြင္းတဲ့ေဝဒနာနဲ႔ အျခားကင္ဆာအမ်ိဳးအစားမ်ား ျဖစ္ႏိုင္ဖို႔ အလားအလာမ်ားေစပါတယ္။


ဒါေၾကာင့္ အစားအစာမ်ားကို ႏႈိင္းခ်ိန္စြာ စားသံုးၿပီး အာဟာရျဖစ္ေစမယ့္ဟာကို မ်ားမ်ားေရြးခ်ယ္စားသံုးျခင္းျဖင့္ ႏုပ်ိဳလွပက်န္းမာႏိုင္ၾကပါေစ။

2 comments:

ဘရဏီ said...

ဟင္ အကုန္လံုးကနာၾကိဳက္နဲ ့ဟာေတြၾကည္ ့ပါလားေနာ္။ေလွ်ာ ့စားမွ။
မရည္မြန္ေရေက်းဇူးဘဲ ေနာ္ ။

San Yin Mon said...

ဟင္ဟုတ္ပါ့။ ဒါေပမယ့္ တခါတေလစားတာ ဘာမွ မျဖစ္ပါဘူး။ နူၿပီးသားပဲ။ ဟဲ ဟုတ္ပါဘူး။ ႏုၿပီးသားပါ၊ :)